Nee, zei ik. Dat zag je nergens in de media.

Afgelopen week ontmoette ik een 4-jarige en haar Duitse oma.

We hadden een leuk gesprek over kinderen hebben en hoe ze leren en spelen. Ze vertelde hoe haar dochter zoveel gedoe had op school, dat haar kleinzoon, een slim kind, niet werd gezien en begrepen.

Ik vertelde haar dat ik graag een keer mee wilde gaan, naar zo’n gesprek op school. Dat naar ouders per definitie nooit geluisterd wordt. Alleen naar zgn. professionals en deskundigen. Daar gaat het vaak mis, ouders zijn deskundigen, als het om hun kinderen gaat.

We spraken over thuisonderwijs en hoe dat zo’n enorme groei heeft doorgemaakt door de coronatijd. Er waren ouders die er niet tegen konden, kinderen thuis 24/7.

Onderwijs verzorgen. Combineren met werk. Zwaar en moeilijk was het voor hen. Onhoudbaar en onmogelijk. Kinderen weer naar school, rust in de tent! Maar er was ook een hele grote groep ouders die hun kinderen zag groeien.

Tot rust komen, ontspannen. Een wereld van verschil! Heerlijk dit! Zij wilden niet meer terug naar school en hadden een mooie tijd.

Thuisonderwijs was voor hen een uitgemaakte zaak. Dat gebeurde wereldwijd.

‘Ah, zei de oma, maar dat zag je nergens in de media.’
Nee, zei ik. Dat zag je nergens in de media.

LEREN ZONDER SCHOOL

Zelfstandig leren Als je kiest voor thuisonderwijs of home education, zijn er talloze manieren om je kind te laten ‘leren’. De meeste volwassenen denken dat een kind niet zelfstandig kan leren,…

Keep reading

Ontdek meer van Leren met je Hart

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.