Unschooling

Wat is unschooling? Wel eens van gehoord? In Nederland nog niet heel bekend als onderwijsvorm.

Het is internationaal al wel een bekende vorm van onderwijs, met name in Engelstalige landen. Er is geen bestaand curriculum. Dat raakt de kern van unschooling.

Geen toetsen, geen methode, geen huiswerk

Geen toetsen, geen methode. Unschooling is gericht op leren vanuit interesse en intrinsieke motivatie. Wat belangrijk is bij unschooling is het aanbod van materialen, boeken, tutorials, websites waar je informatie kunt vinden over het onderwerp waar je kind meer over wil weten.

Daar ligt de focus van ouders. Het leren zelf, gebeurt ‘vanuit’ het kind. Vragen stellen, onderzoeken, informatie vinden.

quote einstein play mvsa gifted europe

Thuis en op pad

Eropuit gaan, field trips noemen ze dat in het Engels, is de mooiste vorm van unschooling. Dat kan een dagje in de natuur zijn maar ook een museumbezoek of een tripje met de trein.

Kinderen leren altijd. Van de mensen die ze ontmoeten, de plek waar ze naartoe gaan. De ervaring zorgt voor een leermoment. Vele musea hebben uitgebreide speurtochten, interactieve rondleidingen. Soms zijn er rondleidingen met een gids, aan wie je dan vragen kunt stellen. Prachtig toch?

Ook naar de winkel gaan, boodschappen doen, samen koken. Deze momenten brengen veel kennis met zich mee.

De bibliotheek is the holy grail

De bibliotheek is een fantastische plek om te leren, je kunt eindeloos in boeken snuffelen, lekker gaan lezen in alle stilte maar ook online gaan via de aanwezige computers. Lezen is niet favoriet bij iedereen.

In de bibliotheek vind je diverse soorten boeken, verhalen, strips, voorleesboeken, informatieve boeken, fotoboeken, atlassen.

Dierenatlas

Ook films en games kun je er vinden.

We horen vaak ‘we hebben nooit tijd om naar de bibliotheek te gaan’, of ‘daar kom ik echt nooit’. We zijn er zeker 2 keer per maand, en soms vaker. Boeken worden bij ons verslonden.

Creatief

Kinderen zijn enorm creatief. De een is muzikaal, de ander tekent graag of maakt de mooiste bouwwerken. Hoe fijn is het als ze daar helemaal in op kunnen gaan, zonder te moeten stoppen omdat er weer iets anders ‘moet’ dat op het programma staat.

Als je helemaal kunt opgaan in wat je doet, kom je dichterbij jezelf en krijg je ook de tijd en ruimte om het beste uit jezelf te halen.

schilderen verf unschool

Unschooling kan online en offline en is niet gebonden aan tijden of schema’s. Je volgt helemaal je eigen pad.

Hier kun je lezen wat voor een aantal kinderen – nu volwassenen – unschooling heeft betekend. De blog Yes, I can write is een van de eerste blogs over unschooling.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: