5 dingen die je moet weten over thuisonderwijs

5 dingen die je moet weten – thuisonderwijs

Heel gewoon, thuisonderwijs

Homeschooling of thuisonderwijs is eigenlijk heel normaal. Altijd al geweest. Lang geleden was het de enige vorm van onderwijs, voorbehouden aan de rijke elite.

In Nederland is het nog vrij onbekend, en lijkt het wat verstopt en verzwegen. Soms denken mensen dat alleen families die erg gelovig zijn homeschoolen.

vooroordelen homeschooling

Of dat alleen families in Canada of Australië veel homeschoolen, omdat het vanwege de enorme afstanden niet mogelijk is om naar een school toe te gaan (want dan is het natuurlijk logisch, dat homeschoolen…)

Er zijn in ieder geval veel mythes en taboes, en daar rekenen we hier mee af.

Vooroordelen thuisonderwijs of homeschooling

  1. Je krijgt natuurlijk geen echt onderwijs
  2. Je komt nooit meer buiten, je zit alleen maar thuis
  3. Je hebt en krijgt nooit meer vrienden
  4. Je kunt alleen homeschoolen als je zelf ook uit het onderwijs komt
  5. Je kunt nooit een succesvol leven krijgen, zonder diploma’s.

Even wat mythes ontcijferen en (verkeerde) beeldvorming resetten

1. Wat is (echt) onderwijs?

Onderwijs, leren, jezelf ontwikkelen, dat houdt in principe nooit op. Men vaart zo blind op het (school)systeem dat gedachten automatisch worden ingesteld op ‘leren doe je van 4-12 jaar, daarna van 12-16 of 18 jaar en als je zin of geld hebt gooi je er nog 4 jaar hbo of 4+ jaar universiteit tegenaan. En dan is het wel genoeg geweest’. Hoe langer je op school zit, hoe meer je leert is de gedachte. Is dat zo?

Als je jong bent, is spelen erg belangrijk. Je grenzen leren kennen. De wereld om je heen verkennen. Dat is niet per se 5 dagen per week op vaste tijden op dezelfde plek zijn. Voor sommige kinderen werkt dat prima, niet iedereen vindt homeschooling prettig.

topografie

In Nederland zie je een klein percentage van de ouders kiezen voor homeschooling. Als je internationaal kijkt, zie je dat tussen de 1 en 5% kiest voor homeschooling, met een algemene stijgende lijn wereldwijd in absolute aantallen.

Het is belangrijk dat je doet wat bij je past. Als het gaat om homeschooling kiest de een voor methodes, de ander voor projecten en weer een ander voor een vaste hoeveelheid tijd. Bij voorbeeld 2 uur per dag. Er zijn ook gezinnen die kiezen voor unschooling, waarbij geen enkele methode wordt gevolgd, het kind wordt gevolgd.

Worldschooling is een fantastische manier van onderwijs, die is weggelegd voor ouders die online werken en dus niet fysiek gebonden zijn aan 1 plek.

Homeschoolers en unschoolers ontwikkelen zich goed en zijn meestal beter voorbereid op het volgen van een studie aan de universiteit (of HBO), zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Harvard en Yale benaderen actief homeschoolers. (Bron: Schools such as Massachusetts Institute of Technology, Harvard, Stanford, and Duke University all actively recruit homeschoolers,” Berry said.)

Omdat homeschoolers goed hebben kunnen nadenken over wat hun passie is en waar hun talent ligt, zijn ze vaak zeer gemotiveerd om aan een college, of universiteit te starten.

Online is ongelooflijk veel aanbod te vinden, maak je geen zorgen of je wel kunt homeschoolen. De kunst is goed kunnen kiezen, zowel qua inhoud als voor je eigen portemonnee. Ook vind je talloze websites over homeschooling die vol tips staan.

2. Je komt nooit meer buiten

Dat is de mooiste mythe, vinden wij. Sinds we homeschoolen zijn we voortdurend op pad. Naar musea, naar concerten, speeltuinen, themaparken, naar bijzondere plekken in de natuur. Op stap als gezin, of met vrienden. We plannen juist bewust dagjes thuis in.

3. Je krijgt geen vrienden

Oh help, je sociale ontwikkeling!

Omdat er natuurlijk geen zinnig argument tegen homeschooling te vinden is, wordt dit stokpaardje maar ingezet. Vrienden maken, is iets heel bijzonders. Dat gebeurt je hele leven lang. Als je gaat homeschoolen, kom je sneller in contact met andere gezinnen die ook homeschoolen, in de buurt, of – dat gebeurt vaker – online. En nee, niet alleen maar van je eigen leeftijd. Onze kinderen hebben vrienden van 60+ maar ook van 5.

Als je van atletiek houdt, of volleybal, of schaken, of schilderen of ballet of zwemmen ontmoet je voortdurend andere mensen.

Of als je gaat wandelen. Of fietsen. Of onderweg, op reis. Je ontmoet mensen met dezelfde interesses, raakvlakken. Dat staat volledig los van school.

4. Je kunt alleen homeschoolen als je zelf ook uit het onderwijs komt

Nee, ook niet waar. Iedereen die het echt wil, kan homeschoolen. Het is hard werken, dat zeker. Het belangrijkste is je kind goed te volgen. Je moet er tijd in stoppen, en aandacht.

Er is zoveel informatie – meeste online – te vinden, dat je goed voorbereid ermee kunt starten. Het betekent vaak loslaten.

5. Je kunt nooit een succesvol leven krijgen, zonder diploma’s.

Mensen hechten veel waarde aan een diploma of certificaat. Als je aangeeft dat je 10 jaar praktijkervaring hebt en inmiddels 3 jaar expertise hebt opgebouwd als het gaat om kennis van een bepaald onderwerp, wordt dat gek genoeg niet altijd serieus genomen.
De praktijk leert natuurlijk anders, niet alles valt of staat met een papieren bewijs van kennis. Het hangt samen met vertrouwen, en loslaten. Dit geldt niet voor iedereen natuurlijk. Je kunt een arts worden door medicijnen te gaan studeren. Maar een goede fotograaf word je door te fotograferen, veel en vaak. Oefening baart kunst.

Meer dan ooit te voren zijn er mensen die voor zichzelf werken, en dat zal alleen maar toenemen. In de tijd van robotisering en AI, is er meer en meer ruimte om te doen wat je leuk vindt, waar je passie ligt. De mogelijkheden zijn oneindig veel groter dan voor het computertijdperk, voor ‘Google’.

De generaties van nu zullen veel werk vinden in ontwikkeling van software, games, design, website ontwikkelen, social media, video editing, etc etc. De tools daarvoor zijn een goede computer of laptop en veel tijd en geduld stoppen in het aanleren van vaardigheden.

Juist ook bij geschiedenis, archeologie, paleontologie en andere vakgebieden die zich bezig houden met het verleden, hebben veel voordeel aan VR, ‘digital engineering’ (zo noemen wij dat).

Het is gewoon een feit dat een school curriculum niet per se de enige methode is om een vak te leren, of bepaalde vaardigheden, hetzij cognitief, hetzij sociaal. Tientallen miljoenen homeschoolers op de wereld kunnen dat van harte beamen.

En als je nog meer wilt lezen, kijk dan even naar dit fantastische artikel van Homeschool Super Freak.

Mayim Bialik is Amy Farrah Fowler in the Big Bang Theory

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: