NIET aanwezig

Als je kind school ervaart als het meisje op dit plaatje, dan is het hoogste tijd om als familie bij elkaar te zitten en keuzes te gaan maken.

klaslokaal

Aanwezig

De enige reden dat kinderen nog naar school gaan terwijl ze er niet willen zijn, zelfs niet kunnen zijn vaak, is de gedwongen aanwezigheidsplicht waar zogenaamd de school, de coaches, het samenwerkingsverband, het ouderkind team (jeugdzorg!) en de leerplichtambtenaar niet onderuit kunnen.


Lees dat nog eens.

Wie is hier nou de belangrijkste persoon?


Ouders? Het kind zelf? Dat lijkt mij wel.


Een dagelijks huilend kind. Buikpijn. Extreem gesloten. Moeilijke nachten. School weet niet wat te doen.
Samenwerkingsverband heeft honderden miljoenen op de plank.


Voor een coach hier, en speltherapie daar. Zorgboerderij. Dyslexiespecialist (moeilijk woord 🧐🤪). Zelfs HB begeleiding (of zoiets).


Ik lees dat heel anders. Ik zie tientallen mensen die een boterham verdienen. Aan een kind dat niet gelukkig is op school, en dat via allerlei omwegen teruggeduwd wordt in het systeem.

money money money

 • School, om het leerlinggeld te behouden.
 • Alle goedbedoelde support, om hun toko draaiende te houden.
 • De overheid, in vele vormen, om het kind in beeld te houden.

Je kind geeft de antwoorden


Ouders weten niet welk pad te bewandelen, en durven vaak de stap naar het onbekende, en soms zelfs onbewandelde pad, niet te maken. Als snel volgt onzekerheid, paniek, chaos. En dat wil je dan ook weer niet. Maar wat wel, dat is de vraag.

Eigenlijk is het heel simpel. Je kind geeft je alle antwoorden. Niet alle oplossingen, daar ben je ouders voor. Een kind kan heel goed laten merken dat het niet goed gaat, en zal dat ook doen, in een veilige omgeving waar hij of zij zich 100% gehoord en gezien voelt.

Kinderen, en vooral meisjes, zijn meesters in het aanpassen, als het niet helemaal lekker gaat. Ware kameleons zijn het. Als ze zeggen ‘het is saai’, of ‘het duurt te lang’ is dat vaak geheimtaal voor ‘ik vind het heel moeilijk en weet niet waar ik moet beginnen.’ Als ze zeggen, ‘misschien straks’, of ‘ik heb dat al eens gedaan’, betekent dat vaak ‘dat is zo makkelijk of dat is zo niet interessant, ik begin er niet eens aan.’

Ouders, zet je eigen kindpet op

Ik denk wel eens, dat ouders hun kindpet op moeten zetten. Al te vaak schijnen ze alleen nog te kunnen denken en beredeneren als volwassenen. Kinderen hebben geen besef van tijd. Van oorzaak en gevolg. Bewust denken, nadenken en conclusies en verbanden zien, dat start pas na de eerste puberteitfase.

Kinderen hebben vitamine A nodig.


De druk is groot

Financiële druk.
Familie druk.
Sociale omgeving druk.
Werk druk.


En de vraag, wat heeft het kind nodig, gaat naar de achtergrond. Het is ook niet makkelijk allemaal. Om vooruit te komen, moet je buitende gebaande paden lopen. Herontdekken en ontdekken. Gedachtenverschuivingen vinden plaats met vulkanische kracht en gewoontes vergeten wordt de nieuwe uitdaging.

Wat gebeurt er als de leerplicht wordt afgeschaft?


Ik ben er van overtuigd, als de leerplicht (gedwongen 5 dagen aanwezigheid op school) is afgeschaft, dat onderwijs in Nederland er heel anders uit zou zien.

Het afgelopen anderhalf jaar heeft veel ouders laten zien wat onderwijs thuis voor hun kinderen heeft gedaan. De rust. Geen stress.

Dan heb ik het niet eens over lesmateriaal of curriculum, of gedrag van kinderen op school. Gewoon het niet moeten. Ergens te zijn waar je niet wil zijn. Dat kwam wel duidelijk terug via de schoolschademeter.

Bij 350 reacties maak ik weer een update (uitkomst). Er zijn nu bijna 300 reacties binnen.


Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


3 gedachten over “NIET aanwezig

Voeg uw reactie toe

 1. Deze informatieve website heeft m’n leven compleet veranderd. Ik heb een dochter van 12 een slim en talentvol kind , dat het verschrikkelijk vindt om naar school te gaan. Zoals ze het zelf zegt, ik leer er niks van om stof te krijgen waar ik later niks mee kan. 2 vakken vindt ze interessant. Voor de rest gaat ze met tegenzin naar school en klaagt elke keer steen en been. Het systeem is niet voor haar ontwikkeld. Ik heb met haar gesproken maar ik sta ook radeloos hierin. Ik voel haar verdriet en de leerplicht is op z’n zachts gezegd walgelijk.(sorry not sorry). Ze heeft al vroeg op de basisschool een stempel opgedrukt gekregen en zoals in het artikel beschreven, ” banen die gecreëerd worden” om mijn kind een stempel op te drukken is een ware hel geweest. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat het niet aan m’n kind lag, maar aan het systeem. In het begin had ik er moeite mee dat ze niet ” meedeed” of het het niet “kon” maar dat is niet zo..het systeem faalt keert op keer.
  Ben radeloos en deze website biedt enige troost en comfort.
  Misschien dat er ooit verandering in komt. Maar tor nu ben ik aan t kijken welke manieren er zijn om er het beste mee om te gaan…

  Geliked door 1 persoon

 2. Dankjewel voor je reactie. Enige troost voor alle ouders in deze – je bent niet alleen, helaas. Er zijn zoveel gezinnen in dezelfde situatie.
  Het systeem werkt niet, voor geen enkel kind. Het is gebouwd om kinderen langs een lat te leggen en daar vervolgens een uitkomst op te plakken. Er zijn zoveel dingen niet ok – daar zijn wel 3 boeken voor nodig.

  Blijf luisteren naar je kind, blijf in haar vertrouwen, en steunen, no matter what. Als het niet gaat, gaat het niet. Heel simpel. Rust en balans zijn de skills die je nodig hebt om alles te doen en kunnen wat je wilt in het leven. Veel succes.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: